Перші зразки локшини швидкого приготування були виготовлені як сухпайки для солдатів. Пізніше така їжа стала основою раціону туристів і мандрівників. Сьогодні страви з пакетика, який достатньо залити водою, є в раціоні практично всіх українців. Різкому зростанню популярності таких продуктів сприяли активні бойові дії на території країни і пов’язані з ними перебої з постачанням газу та електроенергії. Приготувати повноцінну страву на туристичній плитці з газовим балончиком досить проблематично. На такий випадок можна купити суп швидкого приготування і тоді для приготування ситного гарячого обіду буде достатньо закип’ятити воду.
Основні види їжі швидкого приготування
На полицях магазинів представлений широкий асортимент продуктів, які не потребують тривалої термічної обробки:
- супи в пакетах або брикетах;
- овочеві та м’ясні пюре;
- локшина та вермішель;
- м’ясні, рибні, овочеві або багатокомпонентні консерви;
- солодкі та не солодкі каші тощо.
Є багато інформації про те, що їжа з пакета шкодить здоров’ю. Таке твердження не можна назвати істиною, адже багато що залежить від складу продукту і сумлінності виробника. Якщо в супі або каші переважають глутамат натрію, ароматизатори та барвники, то корисними їх точно не назвеш. Хороша новина в тому, що на сучасному ринку представлено багато натуральної їжі швидкого приготування, яка радує смаком, насичує на тривалий час і не здатна завдати шкоди здоров’ю.
Особливості виробництва
Виготовлення їжі формату «просто додай води» відбувається із застосуванням однієї з основних трьох технік. Розглянемо особливості кожної з них.
- Дегідратація – видалення вологи з різних видів продуктів: злакових, бобів, овочів, м’яса, грибів, риби або фруктів. Оскільки процес не пов’язаний із впливом на інгредієнти високих температур, тому вдається зберегти максимум корисних і поживних речовин. Методом дегідратації найчастіше готують супи.
- Сублімація. За фактом цей процес – один із видів дегідратації, різниця полягає в тому, що з компонентів майбутньої страви швидкого приготування видаляється максимальна кількість вологи, що дає змогу збільшити термін зберігання. Сублімація відбувається в спеціальних сушильних апаратах у кілька етапів. Таким чином найчастіше готують багатокомпонентні страви: м’ясо з гарніром, борщ тощо. Чудовий вибір страв швидкого приготування представлений у маркеті смачних штук МАУДАУ.
- Консервація. Добре відомий усім процес зберігання продуктів. Консерва може стати повноцінною стравою. Наприклад, м’ясо з кашею чи бобами, м’ясний суп, тушонка тощо. Мінус цього методу – тара доволі громіздка та важка, тому носити з собою її не завжди зручно. Хоча зараз для туристів випускаються консерви в зручних пакетах-паучах, які можна розігрівати, помістивши в ємність із гарячою водою.
Купуючи запас продуктів швидкого приготування, плануйте своє меню таким чином, щоб воно було максимально різноманітним.
Недавние отзывы